0:00 / 0:00
Wie investeert in een woning om te verhuren is in eerste instantie bekommerd om het rendement van het vastgoed. Je wil uiteraard dat je investering voldoende geld opbrengt. In het huidige financiële klimaat is het zeker nog interessant om voor een vastgoedinvestering te gaan. Uit onderzoek van Investr, een onlineplatform voor vastgoedinvesteerders, blijkt dat één op de vijf woningen en de helft van de nieuwbouwprojecten vastgoedinvesteringen zijn. Dit toont aan dat investeren in vastgoed absoluut nog rendement opbrengt. Wij sommen 7 redenen op waarom mensen nog altijd in vastgoed blijven investeren.
De Belg heeft in 2017 meer woningen gekocht dan het jaar voordien. Tijdens de eerste 9 maanden van het jaar noteerden notarissen 1 procent meer aankopen dan in 2016. Het derde kwartaal van 2017 noemen ze zelfs het drukste kwartaal sinds de start van de notarisbarometer tien jaar geleden. De stijging geldt zowel voor bestaande woningen als nieuwbouw. De bouwsector verwacht zelfs een groei van 3% in 2018. Het feit dat mensen massaal woningen blijven kopen, wijst op een groot consumentenvertrouwen. Volgens de Nationale Bank van België ligt het consumentenvertrouwen in maart 2018 zelfs ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Gezinnen schatten hun toekomstige financiële situatie en spaarintenties weer gunstiger in. De economie zal volgens de NB de komende vijf jaar met 1,5 procent per jaar groeien.
De verklaring voor de populariteit van vastgoedinvesteringen ligt deels bij de historisch lage rente op hypothecaire leningen van de afgelopen jaren. Uit een bevraging van Knack bij 1.390 vastgoedinvesteerders kwam naar voren dat 37% van de mensen omwille van de lage rente in vastgoed investeert. Voorlopig blijft de hypothecaire rente nog steeds heel laag. Dit dankzij het goedkoopgeldbeleid, waarbij de Nationale Bank de rentes laag houdt om investeringen te stimuleren. In 2018 verwachten vastgoedexperts van De Tijd/Netto een lichte stijging van de hypothecaire rente: tussen de 2 en 3 procent. Ook over vijf jaar voorspelt men geen drastische stijging. De prognose ligt momenteel op een rente van 3 à 4 procent.
Investeren in vastgoed ervaren beleggers als veiliger dan beleggen op de beurs. Aandelen kopen op de beurs schrikken veel spaarders af. Dit omdat de beurskoersen plots kunnen wijzigen en het als een minder stabiele investering wordt ervaren. Ook het gebrek aan kennis over de beurs zien veel spaarders als een nadeel. De afgelopen twintig jaar ziet De Tijd dat de aandelenkoers beleggers in ons land meer kopzorgen geeft dan vastgoedinvesteringen.
Het gemiddelde huurrendement op een woning is tegenwoordig 3 à 4 procent. Elk jaar mag je je huurprijs bovendien aanpassen aan de huidige gezondheidsindex. Hierdoor blijft het rendement van je vastgoed stijgen. Ook verwacht men dat de huurmarkt de komende jaren steeds belangrijker zal worden. Dit doordat meer mensen zullen huren in plaats van kopen. Hoe bereken je het bruto huurrendement van je vastgoed? Deel de jaarlijkse huuropbrengst door de volledige aankoopprijs (ook de notariskosten). Om het netto rendement te kennen moet je natuurlijk ook andere kosten in rekening brengen: aktekosten/btw, registratierechten, verbouwingskosten, interesten, onroerende voorheffing en onderhoudskosten.
De prijzen voor woningen staan op hun hoogste peil ooit. In het derde kwartaal van 2017 betaalde je voor een huis gemiddeld 243.344 euro en voor een appartement 217.294 euro. Voor 2018 verwacht kredietbeoordelaar Standard & Poor’s een stijging van 3,5%. De komende vijf jaar verwacht men een gelijkaardige jaarlijkse prijsstijging. Een dergelijke stijging is interessant als je je vastgoed wil verkopen. Je zal in het geval van stijgende woningprijzen namelijk op een mooie winst kunnen rekenen bij verkoop.
Een invoering van belasting op reële huurinkomsten zit er nog niet aan te komen. Dit zeker tot na de verkiezingen van 2018 en 2019. Hierdoor is het fiscaal interessant om je geld in vastgoed te investeren. Ook het schenken van vastgoed is interessanter geworden. Vanaf 1 september 2018 geldt zowel voor roerende als onroerende goederen de waarde op de dag van de schenking, geïndexeerd tot aan de dag van het overlijden. Hierdoor erven alle kinderen in het nieuwe erfrecht evenveel, ook al krijgt het ene kind een huis en het andere een som geld.
Er is geen overaanbod aan nieuwe woningen in ons land. En dat terwijl ons land steeds meer inwoners bijkrijgt. Zeker appartementen blijven gegeerd, vooral in de steden. Dit door het stijgende aantal singles en kleinere gezinnen. De toekomstige betonstop in Vlaanderen zal op een gegeven moment bovendien voor een kleiner aanbod zorgen op de vastgoedmarkt. Hierdoor zal de waarde van jouw woning alleen maar toenemen. Dit maakt dat vastgoed ook in de toekomst nog steeds een interessante investering is met veel potentieel.
Als algemene aannemer bouwen we al sinds 1968 duurzame woningen binnen de stijl, afwerking en het comfortniveau waarbij jullie je goed voelen.
Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Meer info.
verder gaan